یکی از مشکلات و بیماری های مربوط به دهان و دندان، کیست های دندانی است که منجر به درد قابل توجهی می شوند. اگر می خواهید بدانید کیست دندان چیست؟ چه چیزی باعث به وجود آمدن آن می شود؟ علائم کیست های دندان کدامند؟ چگونه می توان آن ها را از بین برد؟ و … در این نوشته ما به سوالات شما و موارد دیگر پاسخ می دهیم. با ما همراه باشید.
کیست دندان چیست؟
کیست دندان مانند یک کیسه بسته است که شامل ویژگی های زیر می باشد:
- محتوای درون آن می تواند از هوا، بافت نرم یا مایعی پر شده باشد.
- اغلب روی لثه ها در انتهای ریشه دندان ها به وجود می آیند.
- ممکن است ماه ها یا حتی سال ها طول بکشد تا فرد متوجه شود که کیست دندانی دارد.
- کیست های دندانی می توانند در کنار و اطراف هر دندانی(آسیب دیده و سالم) ایجاد شوند.
- دلایل زیادی از جمله عفونت، ضربه به دهان و دندان، رشد نامناسب دندان ها و … می تواند باعث ایجاد کیست دندانی شود.
- در صورت عدم درمان به موقع می توانند مشکلات جدی برای سلامت دهان و دندان شما ایجاد کنند.
- کیست دندان با معاینه توسط دندانپزشک یا با استفاده از عکس برداری از دندان تشخیص داده می شود.
علائم کیست دندان
معمولا زمانی فرد احساس درد و ناراحتی می کند که کیست دندان عفونی شده باشد. بنابراین اکثر بیماران تا زمانی که عفونی نشود از وجود آن خبر ندارند. علائم کیست دندانی را در زیر برای شما آورده ایم تا پس از مشاهده این موارد هر چه سریعتر به دندانپزشک مراجعه کنید:
- بی حسی در صورت(فشار کیست بر روی عصب)
- تورم یک ناحیه از لثه
- خونریزی لثه
- لق شدن دندان ها
- دندان های حساس
- ایجاد فاصله بین دندان ها(جابه جایی یا کج شدن دندان ها)
- درد دندان
- شکستگی خودبه خودی دندان
- التهاب و قرمزی لثه
در صورتی که کیست دندان درمان نشود، ممکن است عفونی شود و به چرک یا آبسه تبدیل شود که می تواند عفونت باکتریایی را در سراسر بدن پخش کند بنابراین مهم است که در صورت مشاهده علائم هرچه سریعتر به کلینیک دندانپزشکی مراجعه کنید تا از هر گونه خطری برای سلامت دهان و دندان خود جلوگیری کنید. در صورت نیاز به مراجعه به دندانپزشک بر روی لینک زیر کلیک کنید:
کلینیک های دندانپزشکی سراسر کشور
انواع کیست های دندانی
کیست های دندانی انواع مختلفی دارند که در ادامه با آن ها آشنا می شوید:
1- کیست رادیکولار، ادنتوژنیک یا پری آپیکال:
شایع ترین نوع کیست های دهانی، کیست رادیکولار است که به دندان مربوط می شود و معمولا ناشی از عفونت دندان است. این نوع کیست با نام های دیگری از جمله کیست های پریودنتال، کیست های ریشه دندان یا کیست های دندانی نیز معرفی می شود. از علائم مشهود این نوع کیست، کرم خوردگی و پوسیدگی دندان می باشد.
2- کیست فولیکولار یا دنتیجروس:
کیست فولیکولار یک کیسه پر از مایع است که در استخوان فک و بافت نرم رشد می کند. این نوع کیست روی نوک دندانی رشد می کند که هنوز بیرون نیامده یا اندکی بیرون آمده است. در صورتی که کیست فولیکولار درمان نشود باعث بوجود آمدن مشکلاتی مانند عفونت می شود.
3- تومورهای ادنتوژنیک کراتوکیست:
تومورهای ادنتوژنیک عموما در قسمت های عقب فک پایین به وجود می آیند و با نمونه برداری و تصاویر اشعه ایکس قابل تشخیص می باشند. در این نوع کیست اغلب تورم تنها علامتی است که فرد مشاهده می کند.
معمولا تنها راه درمان این نوع کیست، برداشتن آن با جراحی است. کیست ممکن است دوباره ایجاد شود. بنابراین در صورت بروز این نوع کیست، پس از درمان در تمام طول عمر خود باید تحت نظر دندانپزشک قرا بگیرید تا در صورت بروز مجدد کیست برای درمان آن اقدام شود.
روش های درمان کیست دندان
کیست های دندانی خود به خود از بین نمی روند. پس از معاینه کامل و عکس برداری با اشعه ایکس، دندانپزشک شما با توجه به نوع کیست و محل به وجود آمدن آن تصمیم می گیرد که کدام روش درمانی برای کیست دندانی شما بهترین است. معمولا برای درمان کیست های دندانی از روش هایی مانند عصب کشی، درمان مجدد ریشه، کشیدن دندان، برداشتن کیست دندان با جراحی، استفده از لیزر استفاده می شود. در هر شرایطی مراجعه به دندانپزشک متخصص بهترین گزینه برای معاینه و شروع روند درمان است.
تفاوت کیست دندان و آبسه دندان
اغلب اوقات وقتی کیست آلوده و عفونی شود، به آبسه تبدیل خواهد شد که یک عفونت حاد متورم است و بسیار درد دارد. ولی کیست ها معمولا به آرامی رشد می کنند و چندان دردناک نیستند. توجه داشته باشید که آبسه هیچوقت به کیست تبدیل نمی شود.
[نوشته پیشنهادی: آبسه دندان چیست | هر آنچه درمورد آبسه دندان باید بدانید ]
در این نوشته در ارتباط با کیست دندان مطالبی را در اختیار شما قرار دادیم. در واقع سعی کردیم به سوالات شما پاسخ دهیم و هر آنچه را که نیاز است در ارتباط با کیست های دندانی بدانید را برای شما بازگو کنیم. در صورتی که علائم کیست دندانی را دارید هر چه سریعتر به دندانپزشک متخصص مراجعه کنید. همچنین اگر علاقمند به مطالعه مقالات مربوط به دهان و دندان هستید، مقالات وب سایت مدآوا را به شما پیشنهاد می کنیم.