دندان های عقل آخرین دندان های آسیابی هستند که از لثه شما بیرون می آیند. در برخی موارد این دندان ها فضای کافی و مناسب را دارند، به طور کامل رشد می کنند و مشکلی ایجاد نمی کنند ولی در اکثر موارد این دندان ها به صورت نیمه نهفته یا نهفته هستند و در صورتی که در زمان مناسب برای کشیدن آن ها اقدام نشود، می توانند مشکلات جدی و عواقب غیرقابل برگشتی برای فرد به وجود بیاورند. در این نوشته در رابطه با عوارض نکشیدن دندان عقل و سوال هایی در این حیطه صحبت می کنیم. با ما همراه باشید.
عوارض نکشیدن دندان عقل
عوارض نکشیدن دندان عقل عبارتند از :
- عفونت لثه : امکان تمیز کردن دندان عقلی که به صورت جزئی از لثه خارج شده است، مانند سایر دندان ها وجود ندارد به همین دلیل میکروب ها در ناحیه اطراف دندان عقل به دام می افتند و منجر به عفونت لثه می شوند.
- آسیب به دندان های مجاور: وقتی دندان عقل با زاویه نامناسبی رشد کند، به دندان های مجاور فشار وارد می کند و منجر به خراب شدن مینای دندان ها می شود.
- خنثی کردن ارتودنسی : اگر پس از استفاده از بریس دندانپزشکی دندان عقل شما بیرون بیاید، ممکن است درمان ارتودنسی را با جابه جایی دندان های دیگر خنثی کند.
- ایجاد کیست در اطراف ریشه یا تاج : دندان عقل نهفته می تواند منجر به ایجاد کیست در اطراف ریشه یا تاج دندان شود و به استخوان و بافت نرم آسیب برساند. کیست های دندانی ممکن است ماه ها یا سال ها ناشناخته باقی بمانند، زیرا به تدریج وارد استخوان فک می شوند و ممکن است قسمت قابل توجهی از استخوان را از بین ببرند.
- سردرد، مشکلات قلبی و سکته مغزی : علاوه بر مشکلات دهان و فک، نکشیدن دندان عقل می تواند بر سلامت کلی بدن فرد تاثیر بگذارد و باعث سردرد شود. طبق تحقیقات انجام شده عفونت دندان می تواند به رگ های خون فرد منتقل شود و به سراسر بدن راه یابد و مشکلاتی مانند بیماری های قلبی و سکته مغزی را در پی خواهد داشت.
علائم نیاز فرد به کشیدن دندان عقل
از جمله علائمی که پس از مشاهده آن ها باید برای کشیدن یا جراحی دندان عقل خود اقدام کنید، را در زیر برای شما آورده ایم:
- سردرد
- بوی بد دهان
- قرمزی و تورم لثه
- احساس طعم بد در دهان
- احساس درد در ناحیه فک
- به وجود آمدن کیست یا تومور
- تورم فک
- حساس شدن لثه ها
یک دندان عقل نهفته بدون هیچ گونه علائمی می تواند مشکلات زیادی برای فرد به همراه داشته باشد. بنابراین نباید صرفا به این دلیل که هیچ گونه علائمی ندارید خیالتان راحت باشد که دندان عقل شما مشکلی ندارد. تشخیص اینکه دندان عقل فرد در چه وضعیتی است و نیاز به کشیدن دارد یا نه، فقط توسط دندانپزشک امکان پذیر است.
کلینیک های دندانپزشکی سراسر کشور
زمان کشیدن دندان عقل
طبق گفته ی دندانپزشکان بهترین زمان برای کشیدن دندان عقل در سنین 18 تا 24 سالگی است، یعنی قبل از اینکه ریشه ها به صورت کامل شکل بگیرند. ولی این زمان برای افراد متفاوت است و بستگی به شرایط دندان فرد دارد. بنابراین سن و زمان مناسب برای کشیدن دندان هر فرد پس از مراجعه به کلینیک دندانپزشکی و گرفتن عکس، توسط دندانپزشک مشخص می شود.
مراقبت های بعد از کشیدن دندان عقل
در صورت رعایت یکسری از عوامل، زمان بهبود پس از جراحی را به حداقل برسانید. از جمله این عوامل عبارتند از:
- در هنگام دراز کشیدن و خوابیدن سر خود را بالاتر از بدن قرار دهید.
- از غذاهای نرم یا آبکی استفاده کنید.
- برای نوشیدن از نی استفاده نکنید.
- از ورزش و فعالیت های جسمانی شدید خودداری کنید.
- در صورت داشتن درد از داروهای تجویز شده توسط دندانپزشک خود استفاده کنید.
- سیگار نکشید.
- از مسواک زدن ناحیه دندان کشیده شده تا 24 ساعت اول خودداری کنید.
[ نوشته پیشنهادی : شایع ترین علائم عفونت بعد از کشیدن دندان ]
عوارض کشیدن دندان عقل در بزرگسالی
افرادی که در سنین بزرگسالی دندان عقل خود را می کشند، ممکن است با عوارض زیر رو به رو شوند:
- احتمال شکسته شدن استخوان در حین عمل جراحی
- درد بیشتر (به دلیل بزرگ بودن ریشه دندان ها)
- پوسیدگی دندان های مجاور به علت تاثیر گذاشتن دندان عقل بر آن ها
- طولانی تر بودن زمان بهبود پس از جراحی
- احتمال آسیب عصبی
در این نوشته در ارتباط با عوارض نکشیدن دندان عقل برای شما صحبت کردیم. بنابراین می توانید با مراجعه به کلینیک های دندانپزشکی از وضعیت دندان های عقل خود آگاه شوید و در صورتی که نیاز به کشیدن دارند به موقع اینکار را انجام دهید تا از عوارض آن در امان باشید. امیدواریم مطالب این مقاله برای شما مفید بوده باشد. در صورت تمایل به دانستن اطلاعات مفیدی در ارتباط با دهان و دندان، مقالات دندانپزشکی سایت مداوا را به شما پیشنهاد می کنیم.
برخی از منابع:
Wisdom teeth removal: When is it necessary?
What Can Happen if Wisdom Teeth Are Not Removed