حتما تا به حال برایتان پیش آمده است که احساس درد ناگهانی یا طولانی مدت در دندان های خود داشته باشید. تشخیص علت درد دندان شما بسیار مهم است و می تواند دلایل مختلفی داشته باشد. در این نوشته7 علت اصلی دندان درد را برای شما آورده ایم.
علت اصلی دندان درد
دانستن علت درد دندان، برای انتخاب روش درمانی مناسب بسیار مهم است. در ادامه چند مورد از رایج ترین علل دندان درد را برای شما آورده ایم:
1- وجود پوسیدگی در دندان
شایع ترین علت درد دندان، پوسیدگی دندان ها می باشد. افرادی که بهداشت دهان و دندان را رعایت نمی کنند احتمالا باکتری های بیشتری در دهان خود دارند که می توانند سوراخ کوچکی در دندان های آن ها به وجود بیاورد. با گذشت زمان این سوراخ ها بزرگتر و عمیق تر می شوند و به عصب حساس دندان آسیب می رسانند و باعث ایجاد درد شدید می شوند. اگر برای درمان به موقع پوسیدگی ها اقدام نشود، ممکن است دندان عفونی شود. بنابراین با معاینه توسط دندانپزشک متخصص و انتخاب روش درمانی مناسب از پیشرفت پوسیدگی ها جلوگیری کنید.
2- شکستگی دندان
ممکن است در هر سنی که باشید دچار شکستگی دندان شوید. در این صورت برای جلوگیری از آسیب بیشتر، هر چه سریعتر به دندانپزشک مراجعه کنید تا دندان شما را درست کند. اگر بعد از شکستگی دندانتان، درد زیادی را احساس می کنید به احتمال زیاد آسیب به عاج دندانتان (بافت زیر مینای دندان) رسیده است.
3- کشیدن دندان
شدت درد بعد از کشیدن دندان و مدت زمان طولانی شدن آن به شرایط دندان، نحوه کشیدن آن و وضعیت جسمی شما بستگی دارد. داشتن درد در بازه زمانی 3 تا 5 روز اول طبیعی است و به مروز این درد کاهش می یابد. در صورتی که درد دندان شما بعد از چند روز ادامه دار بود و بیشتر شد حتما به دندانپزشک خود مراجعه کنید.
[ نوشته پیشنهادی: مراقبت های بعد از کشیدن ریشه دندان ]
4- رشد دندان های عقل
درد دندان در دو مورد می تواند مربوط به دندان عقل باشد:
- اگر دندان های عقل شما در حال رشد هستند، برای وارد شدن به لثه ها باید به سمت بالا فشار بیاورند که این فشار منجر به ایجاد درد می شود. زمانی که رویش دندان کامل شود این درد از بین می رود. بنابراین رویش طبیعی دندان ها مخصوصا دندان عقل می تواند دندان درد ایجاد کند.
- در مواردی ممکن است دندان عقل به صورت نامرتب یا به پهلو رشد کند و زیر سطح لثه گیر کند که به آن دندان عقل نهفته می گویند که با گذشت زمان می تواند به اعصاب و استخوان ها و دندان های اطراف خود فشار بیاورد و منجر به احساس درد شدیدی شود. در اکثر موارد تنها راه حل برای برطرف کردن درد ایجاد شده، کشیدن دندان عقل است. در صورت عدم درمان، دندان عقل نهفته می تواند منجر به ایجاد کیست و حتی تومور شود.
[ نوشته پیشنهادی: عوارض شایع نکشیدن دندان عقل ]
5- دندان قروچه
شاید فکر کنید که دندان درد فقط به دلیل بهداشت نامناسب دهان و دندان به وجود می آید در صورتی که ممکن است در برخی موارد ناشی از عادات بد دندانی مانند دندان قروچه باشد. اگر در خواب دندان قروچه می کنید فشار زیادی به عضلات فک و دندان های خود وارد می کنید که منجر به موارد زیر می شود:
- ایجاد درد در عضلات فک
- آسیب به ایمپلنت ها
- ایجاد شکستگی یا ترک در دندان های ترمیم شده و احساس درد
- آسیب به مینای دندان ها
[ نوشته پیشنهادی: هر آنچه که نیاز است در مورد دندان قروچه بدانید ]
6-آبسه دندان
آبسه، یک غده چرکی است که در داخل دندان ها یا لثه ها تشکیل می شود و منشا آن عفونت باکتریایی می باشد. این عارضه ممکن است به دلیلی عفونت، شکستگی دندان، ترک دندان و … ایجاد شود و علامت اصلی آن، درد است.
7- عفونت سینوسی
زمانی که شما دچار عفونت سینوسی می شوید، تورم و تجمع مخاط در سینوس ها می تواند بر اعصابی که به سمت ریشه دندان ها می روند فشار وارد کند و منجر به دندان درد شود. از آن جایی که دندان های بالایی به سینوس ها نزدیک تر هستند، دندان درد ناشی از عفونت سینوس ها فقط در دندان های فک بالایی احساس می شود و می تواند مداوم باشد.
در صورتی که دندان درد دارید حتما به دندانپزشک متخصص مراجعه کنید تا با انجام معاینه علت درد دندان شما مشخص شود و روش درمانی مناسب برای شما در نظر گرفته شود. در صورت نیاز به کلینیک های دندانپزشکی بر روی لینک زیر کلیک کنید:
کلینیک های دندانپزشکی سراسر کشور
مراجعه به دندانپزشک برای درد دندان
در صورت بروز موارد زیر حتما در اسرع وقت به دندانپزشک متخصص مراجعه کنید:
- عدم تاثیر مصرف مسکن
- طولانی شدن درد دندان(بیش از دو روز)
- داشتن تب بالا
- ایجاد ورم در صورت و اطراف دندان
- خونریزی مداوم از لثه
- سردردهای مداوم و مزمن
- آبسه دندان و تورم لثه
- و …
[ نوشته پیشنهادی: 5 راهکار ساده برای کنترل ترس از دندانپزشکی ]
درمان دندان درد
روش درمانی که دندانپزشک بعد از معاینه و یا گرفتن عکس رادیوگرافی برای شما در نظر می گیرد، به علت درد دندانتان بستگی دارد. دندانپزشک با توجه به وضعیت دندان شما از روش های درمانی زیر استفاده می کند:
- استفاده از دارو: با استفاده از آنتی بیوتیک ها و مسکن ها علائم دندان درد کاهش می یابند. توجه داشته باشید که بعد از مصرف داروها باید مشکل را به صورت زمینه ای درمان کنید.
- پر کردن دندان ها: در صورتی که قطعه ای از دندان شما شکسته باشد یا حفره ای در دندانتان ایجاد شده باشد، معمولا از این روش درمانی استفاده می شود.
- روکش کردن دندان: روکش روی دندان شما قرار می گیرد و با محکم کردن دندان، آسیب پذیری آن را کاهش می دهد.
- عصب کشی دندان: زمانی که پالپ دندان (هسته دندان که خانه عصب دندان و رگ های خونی است و دندان را تغذیه رسانی می کند)آسیب جبران ناپذیری دیده است.
- کشیدن دندان : سعی دندانپزشکان بر این است که دندان های طبیعی افراد از دست نرود، ولی گاهی اوقات دندان شما به شدت آسیب دیده است و باید کشیده شود.
- و …
روش های جلوگیری از دندان درد
بهترین راه برای جلوگیری از درد دندان و سایر مشکلات دندانی، سالم نگه داشتن دندان ها و لثه هایتان است. برای این کار به موارد زیر توجه کنید:
- سعی کنید دو بار در روز دندان های خود را مسواک بزنید و یک بار از نخ دندان استفاده کنید.
- از مصرف غذاها و نوشیدنی های شیرین به صورت مداوم خودداری کنید.
- سعی کنید هر شش ماه یک بار برای معاینه دندان هایتان به دندانپزشک متخصص مراجعه کنید.
- از مصرف دخانیات و کشیدن سیگار خودداری کنید.
- و…
در این نوشته 7 علت اصلی دندان درد را برای شما آورده ایم. در حالی که ممکن است دلایل متعددی برای دندان درد شما وجود داشته باشد، ولی با رعایت بهداشت مناسب دهان و دندان، پرهیز از عادات ناخوشایند مانند دندان قروچه، انجام معاینات منظم توسط دندانپزشک و … می توانید تا حد زیادی از بوجود آمدن مشکلات دندانی جلوگیری کنید. در صورتی که علاقمند به مطالعه مقالات مربوط به دهان و دندان هستید، مقالات وب سایت مدآوا را به شما پیشنهاد می کنیم.