زردی نوزاد 5 روزه باید چند باشد؟

زردی نوزاد 5 روزه باید چند باشد؟ 4

پسرم تازه به دنیا آمده ،امروز پنجمین روز تولدشه، ، االان زدی داره، زردی نوزاد 5 روزه باید چند باشه؟ خیلی نگران هستم، می ترسم نیاز به بستری داشته باشه………….

زردی نوزاد 5 روزه باید چند باشد؟ 3

زردی یکی از پدیده های شایع در میان نوزادان است . حدود 60% نوزادان یعنی از هر 10 نوزاد 6 مورد ، بعد از تولد دچار زردی می شوند و بااینکه معمولا بی خطر است، موجب نگرانی والدین می شود.

زردی نوزدان معمولا بی خطر است و اگر کنترل شود، آسیب و عارضه ای برای فرزندتان به همراه ندارد ، اما در صورت اهمال کاری، می تواند عواقب جبران ناپذیری به همراه داشته باشد.

اگر در خصوص زردی نوزاد ، عوارض و نشانه ها ،روش های درمان و راههای پیشگیری ، سوال دارید و می خواهید بدانید در 5 روز اول ، زردی نوزاد باید چند باشد،،در این مقاله با ما همراه باشید، ما به سوالات شما در این مورد پاسخ می دهیم .

آنچه در این مطلب می خوانید :

  • زردی نوزاد 5 روزه
  • علت زردی
  • عوارض و نشانه های زرد
  • روش درمان زردی
  • راههای پیشگیری از زردی نوزادان

زردی نوزاد 5 روزه باید چند باشد؟

زردی نوزاد 5 روزه با توجه به وضعیت و شرایط تولد ، متفاوت است. در صورتی که فرزند شما هنگام تولد شرایط نرمال داشته باشد،( بیماری خاصی نداشته باشد ، زودتر از زمان طبیعی به دنیا نیامده باشد، وزن تولد بالای 2500 گرم داشته باشد، شرایط نرمال دارد ) اگر عددی که آزمایش زردی اش نشان می دهد در روز پنجم زیر 13/2 باشد ، در محدوده طبیعی قرار دارد و معمولا” خطر چندانی ندارد .

اگر این عدد13.2 تا 15.7 باشد خطر متوسط است و اگر 15.7 تا 13.2 باشد میزان خطر زیاد است و در صورتی که بالای 17.5 باشد خطرناک است. البته لازم است حتما” نتیجه آزمایش را به پزشک نشان دهید تا تشخیص نهایی را انجام دهد.

 در نوزادان نارس یا کم وزن، بسته به وزن  نوزاد ، این اعداد تغیر میکند و میزان اعداد کمتر میشود. یعنی در نوزادان کم وزن، با اعداد کمتر از این مقدار، پزشک دستور به شروع درمان می دهد.

تعیین شدت زردی تنها با بررسی سطح بیلی روبین در آزمایش خون اندازه گیری نمی شود، بلکه به عوامل متعددی از جمله سن نوزاد بر حسب ساعت و همچنین عواملی مانند زردی قبلی در خانواده، گروه خونی نوزاد و مادر، وزن نوزاد، سن داخل رحمی نوزاد و غیره. بستگی دارد. تعیین نوع درمان از جمله فتوتراپی در بیمارستان یا اجاره دستگاه فتوتراپی در منزل برای درمان زردی نیز بر عهده پزشک متخصص اطفال است.

در ادامه پاسخ به سوال زردی نوزاد 5 روزه چند است؟ باید بگوییم زردی نوزاد 5 روزه با توجه به عوامل مختلفی متفاوت است، و در واقع همه چیز بستگی به شرایط نوزاد هنگام تولد دارد،یکی از عواملی که بسیار مهم است ، زمان تولد یا سن داخل رحمی نوزاد است.

نوزادانی که در هفته های قبل از 37 بارداری به دنیا می آیند، جزء نوزادان پر خطر از نظر زردی هستند. و به احتمال زیاد نیازمند مراقبت ویژه هستند. زردی این نوزادان، حدود روزهای 5 تولد ،بیشتر می شود و ممکن است تا چند هفته طول بکشد . دسته دیگر نوزادانی هستند که قبلا” یکی از اعضای خانواده شان به زردی مبتلا شده و سابقه ذرمان با فتوتراپی در خانواده شان ( خواهر یا برادر ) وجود دارد . عامل دیگر ناسازگاری خونی بین مادر و نوزاد است. به غیر از این موارد ، عوامل دیگری نیز در بالا رفتن خطر زردی نوزادان موثر است، که در ادامه شرح می دهیم.

نوزادان پر خطر از نظر زردی

اگر فرزند شما شرایط زیر را دارد جزء نوزادان پر خطر از نظر زردی محسوب می شود ، اگر درجه زردی این نوزادان در روز دوم تولد، از m/dl 8 بیشتر باشد ، معمولا پزشک دستور بستری می دهد. و درمان را شروع می کند.

  • نوزادانی که در هفته 35 یا 36 متولد شده اند.
  • نوزادانی که کمبود آنزیم G6PD دارند.
  • نوزادانی که سابقه درمان با فتوتراپی در خانواده شان ( خواهر یا برادر)، وجود دارد.
  • نوزادانی که شیر کافی به آنها داده نمی شود.
  • نوزادانی که ناسازگاری خون و کمبوز مثبت مستقیم دارند.
  • نوزادانی که هماتوم سفالی یا کبودی گسترده روی پوستشان وجود دارد.
  • نوزادی که که در 24 ساعت اول تولد دچار زردی شود.

جدول درجه بندی زردی نوزاد

زردی نوزاد 5 روزه باید چند باشد؟ 5

با

دسته‌بندی درجه زردی نوزاد

درجه زردی نوزاد معمولاً بر اساس سطح بیلی‌روبین در نوزادان دسته‌بندی می‌شود. درجه زردی نوزاد به سه دسته تقسیم می‌شود:

  1. زردی درجه ۱ که به عنوان زردی خفیف و معمولی شناخته می‌شود و سطح بیلی‌روبین در آن معمولاً در محدوده طبیعی قرار دارد.
  2. زردی درجه ۲ که زردی متوسط و مشخص است و سطح بیلی‌روبین در آن بیشتر از حد طبیعی است.
  3. درجه ۳ که به عنوان زردی شدید و خطرناک شناخته می‌شود و سطح بیلی‌روبین در آن بسیار بالاست و نیاز به مداخله و درمان فوری دارد.

تشخیص صحیح درجه زردی نوزاد با توجه به سطح بیلی‌روبین انجام می‌شود و کمک می‌کند تا تصمیمات درمانی مناسب اتخاذ شود.

چرا نوزادان زردی می گیرند؟

زرد شدن پوست و چشم نوزاد اندکی پس از تولد را زردی یا یرقان می گویند. علت اصلی زردی نوزاد، جمع شدن ماده ای رنگی به نام ” بیلی روبین ” در خون است. در واقع هنگامی که این ماده رنگی در خون نوزاد، انباشته شود، دچار زردی می شود.

تا زمانی که نوزاد در شکم مادر است، بیلی روبین خونش از طریق بدن مادر، دفع می شود. ولی وقتی به دنیا می آید، این کار وظیفه کبد نوزاد است . ، در روزهایی ابتدای تولد، کبد بعضی از نوزادان، کاملا آماده نیست، و نمی تواند همه وظایفش را به به خوبی انجام دهد، در نتیجه تمامی بیلی روبین تولید شده، از بدن خارج نمی شود. که همین موضع باعث انباشته شدن بیلی روبین در خون، و زردی می شود.

چنان که در مقدمه نیز ذکر کردیم حدود 60 % از نوزادانی که رشد کامل دارند، یعنی بعد از 37 هفتگی به دنیا می آیند، دچار زردی می شوند و در مقابل هر اندازه که نوزاد زود تر از موعد، به دنیا بیاید، احتمال بروز زردی در او بیشتر است. در واقع زردی نوزاد زودرس، شدیدتر و حادتر است.

در برخی نوزادان، بیماری های زمینه ای یا تغذیه با شیر مادر نیز ممکن است باعث بروز زردی شود ، که در ادامه آنها را بیان می کنیم.

بیماری های زمینه ای

گاهی اوقات دلیل زردی، به خاطر یک بیماری زمینه ای در نوزاد است، که به آن زردی پاتولوژیک می گویند. برخی از دلایل زردی پاتولوژیک موارد زیر هستند :

  • کم کاری تیروئید : در این بیماری غده تیروئید به مقدار کافی هرمون تولید نمی کند.
  • ناسازگاری گروه خونی: ناسازگاری گروه خونی مادر و نوزاد باعث بروز زردی در نوزاد می شود.
  • غفونت مجاری ادرارِِی : برخی از نوزدان که دچار زدردی شده اند، به عفونت مجاری ادراری مبتلا هستند.
  • انسداد یا مشکل در مجاری صفراوی و کیسه صفرا : کیسه صفرا محل ذخیره صفرا است، ماده صفرا از طریق مجاری صفراوی به درون روده هدایت می شود.

احتمالا برایتان این سوال پیش آمده که چطور متوجه شویم که فرزندمان زردی دارد؟ و یا اینکه علائم و نشانه های زردی نوزادان چیست؟ برای پاسخ به این سوال، ادامه مطلب را با ما همراه باشید.

علائم و نشانه های زردی نوزادان چیست ؟

زردی پوست و سفیدی چشم، نشانه اصلی زردی نوزاد است که معمولاً بین روز دوم و چهارم پس از تولد ظاهر می‌شود. علائم یا نشانه‌های زیر ممکن است نشان دهنده زردی شدید یا عوارض ناشی از بیلی روبین اضافی باشد. اگر:

چطور متوجه زردی نوزادم شوم؟

نوزادی که زردی دارد علائم و نشانه های زیر را دارد :

  • زرد بودن سفیده چشم نوزاد
  • زرد بودن پوست کودک
  • زرد بودن شکم و دست و پای نوزاد
  • نوزاد به سختی بیدار می شود
  • نوزاد به خوبی شیر نمی خورد.
  • گریه یا بی قراری که دلیل آنرا نمی دانید.

وقتی که نوزاد خود را به خانه می‌برید، همیشه مراقب زرد شدن پوست و سفیده‌ی چشم او باشید و به دقت علائم زردی را که در بالا بیان شد، در نوزاد خود بررسی کنید.همچنین، به آرامی انگشت خود را روی بینی یا پیشانی نوزاد فشار دهید و اگر یک لکه‌ی زرد در محلی که فشار دادید باقی ماند، نشان دهنده این است که احتمالا” نوزاد شما زردی دارد. و باید به پزشک متخصص اطفال مراجعه کنید.

با این حال اصلی ترین راه تشخیص زردی تست بیلی روبین است .

تست بیلی روبین چگونه انجام می شود؟

تست بیلی‌روبین یک آزمایش زردی نوزاد است که در آن، غلظت بیلی‌روبین در خون نوزاد اندازه‌گیری می‌شود. این تست را می‌توان به روش‌های زیر انجام داد:

  • آزمایش زردی نوزاد با دستگاه: برای آزمایش زردی نوزاد با دستگاه از وسیله‌ای به نام بیلی‌روبین سنج (bilirubinometer) استفاده می‌شود که نور خاصی را روی پوست نوزاد می‌تاباند. این وسیله با آنالیز نور بازتاب شده از پوست نوزاد می‌تواند غلظت بیلی‌روبین در خون نوزاد را محاسبه کند.
  • آزمایش خون: در این روش از پاشنه‌ی نوزاد با یک سوزن نمونه‌ی خون گرفته می‌شود و غلظت بیلی‌روبین در سرم خون اندازه‌گیری می‌گردد.

در صورتی که با توجه به علائم ذکر شده، به زردی فرزندتان مشکوک شده اید ، حتما” به پزشک متخصص اطفال مراجعه کنید . سایت مدآوا فهرستی از بهترین پزشکان متخصص اطفال هر شهر را با ذکر آدرس و شماره تلفن آمده است. برای دسترسی به آن روی روی لینک زیر بزنید.

فهرست پزشکان اطفال سراسر کشور با ذکر آدرس و شماره تلفن

درمان زردی نوزاد

زردی نوزاد 5 روزه باید چند باشد؟ 6

تیم زایمان در زمان تولد نوزاد را از نظر زردی بررسی می کنند و اگر نیاز به درمان داشته باشد، درمان را شروع می کنند. با این وجود بایستی مجددا” سه تا پنج روز بعد از تولد، نوزاد چک شود و توسط پزشک ویزیت شود .

درمان زردی نوزاد به درجه و شدت زردی بستگی دارد. معمولا اگر میزان زردی زیاد نباشد، روش درمان، شیردهی به موقع و به اندازه است.

اگر زردی نوزاد در 24 ساعت اول پس از تولد رخ دهد، معمولا با تجویز پزشک، نوزاد بستری می شود تا تحت مراقبت و درمان قرار بگیرد . اگر زردی بین 24 ساعت تا 48 ساعت پس از تولد رخ دهد، از نوزاد آزمایش خون می گیرند و با توجه به شرایط نوزاد و عددی که میزان زردی را نشان می دهد پزشک تصمیم می گیرد که آیا باید دستور بستری شدن نوزاد را بدهد یا اینکه نیاز ندارد.

اگر سطح بیلی‌روبین بالاتر از حد طبیعی برای نوزادان باشد، درمان باید آغاز شود. در بیشتر موراد، برای درمان زردی نوزاد، نوزاد را زیر یک نوع نور فلوئورسنت (ماورای بنفش) قرار می‌‌دهند که این روش فتوتراپی نامیده می‌شود.

در این روش کودک باید کاملاً عریان باشد اما چشم‌ها و قسمت تناسلی او باید پوشیده باشند. پوست، نور را جذب می‌کند و نور بیلی‌روبین را می‌شکند تا بدن کودک بتواند به راحتی آن را از طریق ادرار یا مدفوع دفع نماید.،‌ همانطور که گفتیم در این روش ، لامپ‌های ویژه و محیط‌های کنترل‌شده‌ای لازم است تا زردی به صورت بی‌خطر درمان شود.

اگرچه فتوتراپی برای درمان زردی نوزاد معمولاً مؤثر است، اما اگر یک کودک مبتلا به زردی شدید باشد و با فتوتراپی، میزان بیلی‌روبین او همچنان افزایش یابد، لازم است به بخش مراقبت‌های ویژه برای انتقال خون انتقال یابد. برای مثال کودک مبتلا به زردی شدید ناشی از ناسازگاری RH ممکن است نیاز به تعویض خون داشته باشد یا اگر یک بیماری موجب زردی در نوزاد شده باشد، ممکن است نوزادتان نیاز به درمان دیگری نیز داشته باشد.

خطرات بی توجهی به زردی نوزاد چیست؟

بی‌توجهی به زردی در نوزاد ممکن است خطرناک باشد، چراکه اگر سطح بیلی‌روبین خون بالا باقی بماند و درمان نشود، باعث آسیب مغزی به نام “کرن ایکتروس” می‌شود که مشکلات جدی مادام‌العمری مانند ناشنوایی، عقب‌ماندگی ذهنی یا فلج مغزی را به‌دنبال دارد.

راه‌های پیشگیری از زردی نوزاد

بهترین راه پیشگیری از زردی نوزاد، تغذیه کافی است. نوزادانی که با شیر مادر تغذیه می‌شوند باید روزی 8 تا 12 بار در چند روز اول زندگی خود شیر بخورند. نوزادانی که با شیر خشک تغذیه می‌شوند معمولاً باید 1 تا 2 اونس ،(حدود 30 تا 60 میلی لیتر) شیر خشک در هفته اول، هر دو تا سه ساعت یکبار مصرف کنند.

آیا تغذیه مادر بر روی زردی موثر است؟

به نظر نمی رسد که نوع تغذیه مادر، بر میزان زردی نوزاد تاثیری چشمگیری داشته باشد. لذا توصیه به خوردن غذاهای گرمی یا سردی، اغلب بیفایده است. بهترین راه پیشگیری از زردی نوزادی، توصیه به شیردهی مکرر با شیر مادر است. شیردهی مداوم، سبب افزاش دفع مدفوع و نیز افزایش دفع زردی می شود. البته در مطالعه خانم دکتر فاطمه قطبی و همکاران در سال 1385 مشخص شد که مصرف 30 میلی لیتر از محلول حاوی 5 گرم شیر خشت (استخراج شده از گیاهان جنس cotoneaster) به صورت روزانه در سه نوبت می تواند به صورت قابل توجهی باعث کاهش زردی نوزاد و نیز کم شدن طول مدت بستری شدن نوزاد در بیمارستان می شود.البته در این مورد لازم است حتما” با دکترتان مشورت کنید .

منبع :https://www.nhs.uk/conditions/jaundice-newborn/symptoms/

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *