زردی نوزاد چند روز طول می کشد ؟ غالبا”، زردی نوزادان تا دو هفتگی برطرف می شود ،ولی گاهی اوقات روند درمان زردی در برخی از نوزادان طولانی می شود و حتی در مواردی بعد از یک ماه ، همچنان ادامه دارد.
زردی، یکی از مشکلات شایع در نوزادان و کودکان است و اینکه زردی نوزاد چند روز طول می کشد، به شدت زردی و علت آن بستگی دارد . عوامل طبیعی و فیزیولوژیک یکی از عمده ترین دلایل زردی در نوزادان، است ، در این حالت، زردی ، همراه با هیچ بیماری نیست که غالبا” بین 10 روز تا دو هفته طول می کشد.با این حال، گاهی زردی در نوزادان زمان بیشتری طول می کشد که ممکن است ناشی از مواردی به غیر از دلایل طبیعی باشد.
دلایلی مانند : عدم تطابق خونی مادر و نوزاد، خونریزی داخلی، زردی ناشی از شیر مادر، کبودی در بدو تولد و… نیز باعث بروز زردی در نوزاد می شوند . درمان این نوع زردی ، معمولا” بیشتر طول می کشد. که در ادامه توضیح می دهیم.
زردی در نوزادان به دلیل تجمع ماده ای به نام بیلی روبین است . بیلی روبین ماده ای زرد رنگ است .که در بدن تولید می شود. وظبفه کبد ، کمک به دفع بیلی روبین ، از بدن نوزاد است . در ابتدای تولد، کبد بعضی از نوزادان، هنوز کاملا” آماده کار نیست و بنابراین در برخی از نوزادان ، همه بیلی روبین از بدن خارج نمی شود. در نتیجه بعد از مدتی این ماده زرد رنگ در بدن نوزاد انباشته می شود و موجب بروز زردی در نوزاد می شود.
ما دراین مقاله به سوال شما در مورد مدت زمان زردی در نوزادان به طول کامل پاسخ می دهیم . همچنین در مورد روش های درمان زردی،دلایل زردی در نوزادان، علائم و نشانه های زردی،و همچنین خطرات زردی صحبت می کنیم. با ما همراه باشید.
زردی نوزاد چند روز طول می کشد؟
اینکه زردی نوزاد چند روز طول می کشد، به شدت زردی و علت آن بستگی دارد . یعنی برای پاسخ به این سوال ، باید در مورد علت ایجاد زردی و میزان آن آگاهی داشته باشیم . مادر اینجا به بررسی سه علت زردی نوزادان پرداخته ایم .
زردی نوزاد چند روز طول می کشد ؟ 1- زردی فیزیولوژیک
شایع ترین علت زردی ، دلایل طبیعی است . که به آن زردی فیزیولوژیک گفته می شود.در روزهای ابتدای تولد ، کبد نوزاد کاملا” آماده نیست، ولی بعد از چند روز به تدریج کارایی خود را به تدیرج به دست می آورد . زردی فیزیولوژیک مربوط به کار کبد در روزهای ابتدای تولد است . و به هیچ گونه بیماری مربوط نمی شود.
زردی فیزیولوژیک یا طبیعی از روز دوم یا سوم زندگی شروع میشود و حدوداً در روز چهارم یا پنجم به حداکثر میرسد. زردی فیزیولوژیک بسیار شایع، و معمولاً بیآزار است و همراه با هیچ بیماریای نمیباشد. معمولا”در نوزادانی که به موقع به دنیا آمده اند تا دو هفته و در نوزادان زودرس حداکثر تا سه هفته طول می کشد. که مدت آن بستگی به شدت زردی دارد.
زردی فیزیولوژیک در کودکانی که شیر مادر میخورند، بیشتر از نوزادانی که شیر خشک مصرف میکنند، رخ می دهد.
زردی نوزاد چند روز طول می کشد ؟ 2- زردی ناشی از شیر مادر
.گاهی اوقات اتفاق می افتد که زردی ظاهر شده در نوزاد ناشی از شیر مادر می باشد. علت پیدایش این نوع زردی، به طور دقیق مشخص نیست؛ ولی برخی متخصصین بر این عقیده می باشند، که در شیر مادر ماده ای وجود دارد که مانع عملکرد طبیعی کبد نوزاد می گردد و به همین علت، نوزاد دچار زردی می شود .
زردی ناشی از شیر مادر ممکن است از یک روز تا ۷ روز پس از تولد نوزاد رخ دهد. این زردی، مدت زمان بیشتری برای درمان نیاز دارد ، که بین ۲ تا ۱۲ هفته طول میکشد. و ممکن است علائم آن حدود سه ماه بعد از تولد نوزاد نیز مشاهده شود.
زردی ناشی از شیر مادر بسیار نادر است و تنها کمتر از ۳ درصد از نوزادان هستند که به آن مبتلا می شوند.این نکته بسیار مهم است که تا زردی در کودک رخ میدهد، با زردی ناشی از شیر مادر اشتباه گرفته نشود. و برای تشخیص این نوع زردی نیاز به بررسی های کامل توسط پزشک است.
زردی نوزاد چند روز طول می کشد؟ 3- زردی ناشی از عدم گروه خونی مادر و جنین
یکسان نبودن گروه خونی مادر و جنین باعث زردی یا یرقان در نوزاد میشود. برای مثال اگر گروه خونی مادر A و گروه خونی جنین B باشد، ممکن است باعث زردی، کم خونی شدید، و حتی در مواردی مرگ نوزاد شود.
معمولا” این زردی حدود ۲ هفته ادامه خواهد داشت. در اغلب موارد، پزشک برای درمان ، در هفته ۲۸ام بارداری و بعد از زایمان درمان هایی مشخص تجویز می کند. .
علت پایین نیامدن زردی نوزاد چیست؟
چرا گاهی زردی نوزاد مدت ها طول می کشد و پایین نمی آید؟ علت پایین نیامدن زردی نوزاد و طولانی شدن آن چیست؟
پاسخ پزشکان اطفال درباره علت طولانی شدن زردی نوزاد
دکتر علی اکبر سیاری: علت طولانی شدن زردی ممکن است مشکل ناسازگاری خونی، عفونت ها، بیماری متابولیک، اشکالات در ساختمان کبد و مجاری صفرآوری و اختلالات خونی باشد.
دکتر زهره میرعمادی: گاهی زردی بیش از زمان معمول طول می کشد و با وجود این که در معاینه علامت خاصی دیده نمی شود،. در این جا اگر مساله کم کاری تیرویید و بیماریهای ارثی رد بشود، معمولا دلیل طولانی شدن زردی، وجود نوعی هورمون در خون مادر است که از راه شیر به نوزاد می رسد و باعث طول کشبدن زردی می شود.
در این موارد برای ۲۴ تا ۴۸ ساعت نوزاد از شیر مادر جانشین یا شیر خشک تغذیه می شود. در طی این دوره مادر باید شیرخود را بدوشد و برای روز های بعد در یخچال یا فریز نگهدارد. با شروع دوباره شیر مادر، زردی تکرار نمی شود. این نوع زردی گرچه خطرناک نیست به دلیل طولانی شدن زردی باعث نگرانی شدید خانواده می شود و حتما باید با تست های تکمیلی از انواع خطرناک زردی تشخیص داده شود.
دکتر محمود راوری: زردی طولانی مدت در نوزاد ممکن است به علت کم کاری تیروئید باشد. از نشانه های دیگر کم کاری تیروئید، خواب زیاد، کاهش اشتها، فتق نافی، کاهش دمای بدن و سردی پوست، ورم اندام تحتانی و دستگاه تناسلی است.
ادامه داشتن زردی نوزاد نشانه چیست؟
زردی نوزاد قابل برگشت است؟ در صورتی که ۲ هفته پس از شروع درمان، بیماری بهبود نیابد، باید برای آزمایشها و بررسی بیشتر به دکتر اطفال مراجعه کرد. اگر زردی در سنین بالاتر دیده شود و نشانههای آن ادامه داشته باشد، احتمالا بهدلیل یک بیماری زمینهای از جمله موارد زیر است :
- حساسیت به لاکتوز و شیر مادر
- عفونت ادراری
- کمکاری تیروئید
علائم و نشانه های زردی چست؟
زردی نوزاد، یکی از شایعترین علائمی است که در اوایل زندگی نوزادان مشاهده میشود. این عارضه باعث تغییر رنگ پوست و اندامهای بدن نوزاد میشود و معمولاً از روزهای اول تا دو هفتهٔ زندگی نوزاد ظاهر میشود. علائم زردی نوزاد عبارتند از:
- تغییر رنگ پوست
پوست نوزاد مبتلا به زردی ، زرد یا زرد متمایل به سبز میشود. این تغییر رنگ از پایین به بالا پیش میرود و در سر و صورت، گردن، سینه و سپس بدن گسترش مییابد.
- چشمان زرد
زردی چشمان نوزاد یکی از نشانههای اصلی زردی نوزاد است. قسمت سفید چشمها (اصطلاحاً صلبها) به رنگ زرد تبدیل میشود. معمولاً در ابتدای ظهور زردی مشاهده میشود.
- تغییر رنگ ادرار و مدفوع
زردی نوزاد میتواند تأثیری در رنگ ادرار و مدفوع داشته باشد. ادرار نوزاد مبتلا به زردی معمولاً تیرهتر و زردتر است. همچنین، مدفوع نوزاد ممکن است رنگ زرد یا خاکستری باشد.
- ضعف و خستگی
زردی نوزاد میتواند به علت افزایش بیلیروبین در بدن، باعث خستگی و ضعف نوزاد شود. نوزاد ممکن است بیشتر بخوابد و با انگیزهای کمتر بیدار شود. همچنین، تغذیه کمتر و خواب طولانیتر میتواند نشانههای دیگری از ضعف و خستگی نوزاد مبتلا به زردی باشد.
عوامل موثر بر زردی نوزاد
به طور کلی نوزادانی که با شیر مادر تغذیه میشوند، بهویژه آنهایی که در شیر خوردن یا دریافت کافی مواد مغذی از شیر مادر مشکل دارند، در معرض خطر ابتلا به زردی هستند. کم آبی بدن یا مصرف کم کالری نیز ممکن است در شروع زردی نقش داشته باشد. عوامل موثری که موجب زردی در نوزادان نارس میشوند نیز عبارت هستند از:
- ناسازگاری گروه خونی ABO
- کمبود آنزیم G6PD
- زایمان زودرس
- هماتوم پوست سر
آیا زردی می تواند به نوزاد من آسیب بزند؟
زردی در بیشتر نوزادان امری شایع است و معمولاً بیخطر است و در ۱ الی ۲ هفته برطرف می شود، اما در مواردی شدت و میزان زردی ممکن است بالا رود و حتی در موارد کمی ممکن است ، موجب آسیب مغزی به نوزاد شود. به همین دلیل تمام موارد زردی باید توسط پزشک متخصص اطفال بررسی شود. و نباید نسبت به آن بی توجهی کرد.
سایت مدآوا فهرستی از پزشکان متخصص اطفال سراسر کشور را تهیه کرده است . این فهرست به تفکیک شهر و استان است و شامل آدرس و شماره تلفن پزشک است. در صورت نیاز می توانید به آن مراجعه کنید.
آیا شیر دهی روی زردی تاثیردارد؟
شیر مادر، بهعنوان غذای طبیعی و بهترین تغذیه برای نوزادان، دارای ترکیبات و عناصر غذایی مهمی است که میتواند در کاهش زردی نقش مؤثری داشته باشد. همچنین، ارتباط نزدیکی که در اثر شیردهی بین مادر و نوزاد برقرار میشود، نقش بسیار مهمی در سلامت و رشد نوزاد دارد.
.در ابتدای تولد ، به خاطر مشکلاتی، بعضی از نوزادانی که از شیر مادر تغذیه می کنند، شیر کافی دریافت نمی کنند( حداقل میزان شیر دهی در روزهای ابتدایی، 8 تا 12 بار در روز است). و همین امر روی زردی نوزاد موءثر است. در واقع مصرف ناکافی شیر ، سبب می شود که نوزادانی که از شیر مادر استفاده می کنند، بیشتر دچار زردی شوند.(
مصرف کمتر از حد مطلوب شیر مادر میتواند منجر ، به زرذی یا یرقان شیردهی” شود، که معمولا در روزهای ۳ تا ۵ پس از تولد به اوج خود میرسد و اغلب با کاهش وزن بیش از حد نوزاد همراه است. این نوع زردی نوزاد به ویژه زمانی که شدید باشد، تقریباً همیشه با مصرف ناکافی شیر مادر همراه است.
.
آیا تغذیه مادر، در زردی نوزاد تاثیر دارد؟
بله. غذاهایی وجود دارد که میتوانیم برای کمک به درمان زردی نوزادمان بخوریم و ، غذاهایی نیز وجود دارند که میتوانند بر عملکرد بهینه کبد تأثیر منفی بگذارند و موجب طولانی شدن زردی شوند که عبارت هستند از:
- نوشیدنی های الکلی
- غذاهای چرب و روغنی
- غذای تند
- مواد غذایی فراوری شده
- استفاده از چربی اشباع نشده
- فست فود
- نوشابه های گازدار
- شکر تصفیه شده
- غذاهای شور
امیدواریم این مطلب برای شما مفید بوده باشد.