افراد مبتلا به دنتوفوبیا (ترس از دندانپزشک) از فکر مراجعه به دندانپزشک یا زمانی که در مطب دندانپزشکی هستند دچار اضطراب شدید می شوند. ترس از دندانپزشکی می تواند خفیف یا شدید باشد و یکی از شایع ترین عللی است که منجر به عدم مراجعه به دندانپزشک می شود. در نهایت یک پوسیدگی دندانی که به سادگی قابل درمان است با به تاخیر افتادن بدتر می شود و به روش های درمانی بسیار طولانی و با هزینه های بیشتر نیاز دارد. پس باید به دنبال راه حل های مناسب برای کنترل ترس خود باشید. ما در این نوشته 5 راهکار ساده برای غلبه بر ترس از دندانپزشکی را برای شما آورده ایم. با ما همراه باشید.
غلبه بر ترس از دندانپزشکی
1- انتخاب یک دندانپزشک مناسب و اعتماد به او
یکی از مهم ترین راهکارها برای غلبه بر ترس خود، انتخاب یک کلینیک دندانپزشکی خوب و اعتماد به دندانپزشک است. افرادی که حساسیت بیش از حد به خرج می دهند و مدام از یک مطب به مطب دیگر می روند و به دنبال دندانپزشکان مختلف می گردند، معمولا هم استرس بیشتری به خود وارد می کنند و هم از نتیجه درمان خود رضایت کافی ندارند.
دندانپزشکی را انتخاب کنید که بتوانید به راحتی احساسات خود را برایش توضیح دهید و بگویید که مضطرب هستید. در این صورت او برای کاهش ترس و استرس به شما کمک می کند و در روند درمان احساس راحتی بیشتری دارید.
2- تنفس عمیق
اغلب افراد زمانی که استرس زیادی دارند نفس های سریع و سطحی می کشند که مستقیما از سینه می آید. تمرین تنفس عمیق و آرامش عضلانی می تواند در کاهش سطح استرس و اضطراب به شما کمک کند. هنگام قرار گرفتن روی صندلی دندانپزشکی سعی کنید تنفس آرام و شمرده داشته باشید، چشم هایتان را ببندید، عضلاتتان را شل کنید و به صورت آهسته و عمیق نفس بکشید.
3- حفظ آرامش
برای بدست آوردن آرامش خود به نکات زیر توجه کنید:
- سعی کنید در ساعات اولیه روز به دندانپزشک مراجعه کنید. در این صورت با توجه به مراجعه کننده های کمتر، ابزارهای دندانپزشکی کمتری نیز مورد استفاده قرار می گیرند و در نهایت صدای ابزارهای دندانپزشکی موجب استرس بیش از حد شما نمی شود.
- هدفون های حذف کننده صدا یا هندزفری با موسیقی مورد علاقه خود را به همراه داشته باشید تا با حذف صداهای دندانپزشکی یا گوش دادن به یک موسیقی ملایم آرامش خود را به دست بیاورید و روند درمان برای شما سریع تر بگذرد.
- از دوست یا یکی از افراد خانواده بخواهید که شما را همراهی کند.
- می توانید در ذهن خود مکان هایی مانند ساحل، کوه و همچنین صداها و بوهایی را که برای شما خوشایند است تجسم کنید. فکر کردن به این موارد برای ایجاد یک حس خوب و کاهش اضطراب شما مفید است.
- و …
4- استفاده از داروهای تسکین دهنده اضطراب
ترس از دندانپزشکی اغلب با یک جلسه ویزیت و انجام راهکارهای گفته شده قابل درمان است ولی در برخی موارد دندانپزشکان برای کمک به آرامش بیماران مضطرب، داروهای آرامبخش را تجویز می کنند که معمولا یک ساعت قبل از شروع کار دندانپزشکی باید مصرف شود.
مصرف برخی از داروها ممکن است علائم استرس، اضطراب، فشار خون بالا و … را کاهش دهند ولی به خودی خود ترس از دندانپزشکی را درمان نمی کنند. دقت کنید که مصرف دارو برای کاهش علائم فوبیای دندانپزشکی باید تحت نظر پزشک و دندانپزشک تجویز و استفاده شود.
5- استفاده از مشاوره های سلامت روان
در صورتی که ترس از دندانپزشکی بسیار شدید باشد و نتوانید با راهکارهای درمانی دیگر این ترس و استرس را از خود دور کنید، حتما از یک روانشناس کمک بگیرید تا روش هایی مانند دارودرمانی، درمان رفتاری شناختی و … را برای شما به کار بگیرد.
CBT ( درمان رفتاری شناختی) به شما کمک می کند تا نحوه دید و واکنش خود را نسبت به موقعیت هایی که باعث ایجاد ترس و اضطراب می شوند، را تغییر دهید.
معاینات منظم دندانپزشکی می تواند از بیماری های دندانی جلوگیری کند و به دندانپزشک کمک کند تا هر مشکل دندانی را زودتر و با درمان های ساده تر برطرف کند. ولی عدم مراجعه به دندانپزشک، منجر به بدتر شدن وضعیت دندان ها و راه حل های درمانی پیچیده تر می شود. بنابراین راهکار های درمانی برای از بین بردن ترس خود از دندانپزشکی را به کار ببرید و برای انجام معاینات به کلینیک های دندانپزشکی مراجعه کنید. در ادامه لیست کلینیک های دندانپزشکی در شهر های مختلف را برای شما آورده ایم در صورت نیاز بر روی لینک زیر کلیک کنید:
لیست کلینیک های دندانپزشکی سراسر کشور
عوارض ترس از دندانپزشک
در صورتی که افراد به دلیل ترس از دندانپزشکی برای انجام معاینات دندانی خود اقدامی نکنند، سلامت دهان و دندان آن ها به مرور ضعیف می شود. این مشکلات دندانی درمان نشده ممکن است عوارض جدی برای آن ها به وجود بیاورد که در زیر چند مورد از آن ها را آورده ایم:
- دندان های پوسیده
- بیماری های قلبی
- عفونت های تنفسی
- از دست دادن دندان
- بیماری لثه
[نوشته پیشنهادی: 6 نکته مهم در مسواک زدن اصولی دندان ها ]
نشانه های ترس از دندانپزشکی
افرادی که ترس از دندانپزشکی دارند ممکن است موارد گفته شده در زیر را تجربه کنند:
- تعریق بیش از حد
- حالت تهوع
- سرگیجه
- فشارخون پایین و غش احتمالی
- احساس دلهره و ترس شدید
- افزایش ضربان قلب
- سرگیجه
- ناراحتی معده
- تنگی نفس
- و …
در این نوشته راهکارهای ساده برای کنترل ترس از دندانپزشکی را برای شما آورده ایم. با رعایت نکات گفته شده سعی کنید بر ترس خود غلبه کنید و با احساس آرامش برای انجام معاینات و راه حل های درمانی دندان هایتان به کلینیک های دندانپزشکی مراجعه کنید تا از آسیب به سلامت دهان و دندان خود جلوگیری کنید. در صورت تمایل به مطالعه مقالات مربوط به دهان و دندان بر روی لیست مقالات دندانپزشکی وب سایت مدآوا کلیک کنید.
برخی از منابع: